Формуючи структуру посівів, у ФГ «Моя земля 2015» враховують низку чинників
У господарствах «Моя земля 2015» і «Полтава Агро», що обробляють землі на Полтавщині і цього року відзначаютть 10 років від заснування, вирощують пшеницю, кукурудзу, соняшник, ріпак і сою. Вибір культур – не інтуїція й не звичка. Орієнтуються на вологозабезпечення, сівозміну, дбають про ґрунти й довкілля і, звісно, на прибутковість та ефективність у заданих кліматичних умовах.
Про це розповів власник ФГ «Моя земля 2015» і ТОВ «Полтава Агро» Григорій Шамрицький, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Це не лише хобі, а ще й бізнес, а бізнес має бути результативним. Найбільш рентабельний у нашому регіоні – соняшник. Водночас дотримуємося правильної сівозміни: соняшник повертається на поле раз на 4-5 років, і під ним приблизно 20-25% площ. Другою за економічною ефективністю культурою є кукурудза. Клімат змінюється, кількість вологи з кожним роком зменшується, і наш регіон уже належить до зони недостатнього вологозабезпечення. Однак навіть за таких умов кукурудза стабільно дає 7-12 т/га – це хороший показник і, відповідно, хороший фінансовий результат»,
– зазначає Григорій Шамрицький.
Ріпак, за його словами, останніми роками стає дедалі популярнішим в Україні. У господарствах також відчули його дохідність: культура забезпечує добру врожайність і має вигідну ціну. А пшениця – стратегічно важлива культура в структурі сівозміни. Вона стабільна, останні два роки мала хорошу ціну і є найкращим попередником для ріпаку.
«Пшеницю збираємо в липні, і це дає можливість у серпні вчасно посіяти ріпак – жодна інша культура не дозволяє дотриматися таких термінів. Ну, і це – хліб, а він усьому – голова»,
– додає фермер.
Соя раніше була високоврожайною й мала привабливу ціну. Однак два останні роки показали іншу тенденцію: торік отримали 2,2 т/га, цьогоріч урожайність ще нижча. Причина проста – улітку понад місяць не було опадів, і соя значно постраждала від браку вологи. Тому наступного року площі під соєю будуть скорочувати.
«Ми працюємо раціонально й розглядаємо кожну культуру як бізнес-рішення. Не емоції, а економіка й адаптація до кліматичних умов визначають структуру посівів. Кожен гектар має принсити результат – і ми знаємо, як цього досягати»,
– підсумовує Григорій Шамрицький.
Нагадаємо, фермери назвали найприбутковішу культуру 2025 року.