Експорт українського цукру в 2016/17 МР вже склав 410 тис. тонн
За перший місяць 2017 року українські виробники експортували 65,15 тис. тонн цукру на суму $32,6 млн. Це вдвічі менше, ніж у грудні 2106 року.
Найбільше відвантажили до Туреччини – 12,887 тис. тонн, Шрі-Ланки – 12,87 тис. тонн, М’янми ‒ 5,6 тис. тонн, Швейцарії ‒ 4,342 тис. тонн, Ізраїлю ‒ 4,292 тис. тонн, а також до інших країн ‒ 25,117 тис. тонн. Про це повідомили в асоціації «Укрцукор».
«За 2016/17 МР українські цукровари вже поставили на зовнішні ринки 409,7 тис. тонн цукру, тому досить ймовірно, що за цей маркетинговий рік буде експортовано понад 500 тис. тонн солодкого піску», ‒ зазначила керівник аналітичного відділу «Укрцукру» Руслана Бутило.
Вона підкреслила, що оптово-відпускні ціни за січень зросли в середньому на 5,5% і наразі коливаються в межах 14,1-14,5 грн./кг.
Така ситуація передусім зумовлена зростанням цін на світовому ринку, оскільки за зазначений період ціни на цукор білий на Лондонській біржі зросли майже на 4% (на $20,1/тонна), а на цукор-сирець з тростини на Нью-Йоркській біржі – на 6% (на $25,3/тонна).
За 2016 рік українські виробники експортували рекордні для незалежної України 442,7 тис. тонн цукру на суму $215,9 млн. Це не враховуючи 23,6 тис. тонн цукру, виробленого з цукру-сирцю тростинного, ввезеного в Україну на давальницьких умовах.
Нагадаємо, що за оцінками асоціації, потреба внутрішнього ринку на 2017 рік складає близько 1,54 млн тонн цукру, а було виготовлено 2,008 млн тонн солодкого піску.
Додати коментар