Експерт пояснив причину нестійких врожаїв гречки в Україні
Нестійкі врожаї гречки в Україні пояснюються тим, що, з одного боку, культура різко реагує на зміну погодних умов, з іншого — недостатня увага приділяється технології її вирощування.
Таку думку висловив Віталій Бурдига, директор НДІ круп’яних культур ім. О. Алексеєвої Подільського державного аграрно-технічного університету, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Незвичайне поєднання таких властивостей як низька врожайність і величезний потенціал продуктивності, теплолюбність і здатність вегетувати в помірних широтах, невибагливість до ґрунтів і слабка чутливість на високу родючість, вологолюбність і здатність активно відновлювати ріст і розвиток після посухи, одночасність цвітіння і плодоутворення, закріпило за гречкою репутацію «загадкової» культури.
У зв’язку з цим гречка вимагає до себе підвищеної уваги.
«В отриманні високих урожаїв цієї культури важлива роль відводиться як використанню адаптивних форм, здатних реалізувати свій генетичний потенціал продуктивності за нестабільних умов росту, так і вдосконаленню технології її вирощування», — зазначив пан Віталій.
Значний вплив на врожайність гречки має оптимізація способу сівби, догляду за посівами та умови збирання врожаю.