Чим зумовлений позитивний вплив гороху на наступні культури в сівозміні
Позитивний вплив гороху на наступні в сівозміні культури зумовлений ризобактеріями – класом бактерій, що взаємодіють із кореневою системою культури, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Як показали результати досліджень, концентрація ризобактерій на кореневій системі ярої пшениці була в 700 разів вищою після гороху, ніж після пшениці.
Таким чином, урожайність культури підвищується зі збільшенням концентрації ризобактерій на кореневій системі, бо ризобактерії покращують споживання поживних речовин і стійкість культур до посухи.
Раніше побутувала думка, що за no-till підвищується концентрація в ґрунті мікоризних грибів. Такі культури, як горох і кукурудза, позитивно реагують на колонізацію коренів мікоризою, тому що вона покращує поглинання поживних речовин і стійкість культур до стресових умов.
Ще один важливий аспект полягає в тому, що синергія між мікоризою і ризобактеріями може підвищити їх позитивний вплив.
Нагадаємо, горох у господарстві «Віза-Агро» сіють як замінник пару. Раніше також було названо найкращі попередники гороху.