Агрономія

Чому «Карат плюс» на Дніпропетровщині віддає перевагу озимому гороху

Горох є найкращим попередником для пшениці, особливо горох для підзимової сівби, який у СТОВ «Карат плюс» вирощують уже три роки.

Про це розповів головний агроном компанії Юрій Пільник в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer

«Чому обрали озимий грох? Бо його врожайність вища, ніж ярого, адже озимий має більший період вегетації, що є ключовим для формування врожаю», – пояснив фахівець.

Крім того, ярий горох потрапляє під літню посуху, високі температури, а озимий цей критичний період легше витримує, бо в нього на цей момент краще розвинена коренева система, більша вегетативна маса.

«Ми за три роки менше як 2,5-3,7 т/ га не отримували, а в інших господарствах ярий родить не більше ніж 2,5 т/га», – зазначив Юрій Пільник.

За словами головного агронома, технологія вирощування гороху для підзимової сівби ідентична як для звичайного, важливо тільки дотриматися строків сівби – не пізніше за 5 жовтня, щоб він не переріс до входу в зиму.

Утім, якщо на цей момент вологи в ґрунті нема, то й сіяти горох нема сенсу. Щодо перезимівлі також усе гаразд: нині зими не надто холодні, тож горох добре витримує низькі температури, витримує навіть короткочасні морози до –12…–13 градусів на голу землю, а під снігом – навіть до –20 градусів.

Нагадаємо, на Півдні аграрії через погоду частково втратили врожай гороху.