Агрономія

Через повномасштабну війну Україна втратила значні площі посіву гороху

Через повномасштабну війну Україна втратила значні площі посіву гороху

Станом на початок травня в Україні вже посіяно 128,6 тис. га гороху, це майже на 100 тис. тонн менше, аніж було на цей самий період в довоєнний 2021-ий рік, однак, трохи більше в порівнянні з минулим роком.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Через повномасштабну війну Україна втратила значні площі посіву гороху, що призвело до чималих втрат урожаю цієї агрокультури. Йдеться про регіони, які були лідерами-виробниками гороху: Миколаївщину, Херсонщину, Запоріжжя, Донецьк, Харківщину. Останній врожай цієї культури в Україні був вдвічі меншим за довоєнний 2021-ий рік і становив лише 270 тис. тонн. Загалом це найнижчий показник за останні 10 років. У 2017-му, наприклад, виробництво гороху в Україні становило 1 млн тонн, це був один із найврожайніших років. 

На світовій мапі Україна стояла поряд із гороховими лідерами: Канадою, росією, Китаєм, Індією, Австралією, Казахстаном. До прикладу, виробництво цієї культури в Канаді за 2022 рік становило 3,4 млн тонн, у росії – 3,6 млн тонн. Остання збільшила свій позаминулорічний показник за рахунок загарбницьких дій – окупації українських територій. Йдеться про ті ж Запоріжжя, Донеччину, Херсонщину. 

Якщо у 2021-му році в Запоріжжі було зібрано 63,5 тис. тонн гороху, то у 2022-му цей показник був нульовим. Те ж саме стосується і Херсонщини та Донеччини, на яких у довоєнний рік було зібрано 16,9 тис. тонн та 22,4 тис. тонн відповідно, а в 2022-му був 0. 

Значно зменшилося виробництво гороху через бойові дії на Миколаївщині: замість 22,4 тис. тонн, як це було у 2021-му, там зібрали 14,9 тис. тонн. Подібна історія з Харківщиною: урожай цієї агрокультури там зменшився на 9 тис. тонн – до 10,9 тис. тонн. 

До 2019 року  основним імпортером українського гороху була Індія. Ця країна імпортувала в різні роки від 385 тис. тонн до 149 тис. тонн. Однак після 2019-го Індія через низькі внутрішні ціни на зернобобові культури встановила низку обмежувальних дій і станом на 2022-ий рік вийшла на повне самозабезпечення цією культурою  відповідно до власних потреб в 1 млн тонн. 

Наразі активно обговорюється можливість експорту українського гороху до КНР. У минулому місяці між Мінагрополітики, представниками компетентного органу Китаю General Administration of Customs of the People’s Republic of China (GACC), Держпродспоживслужби та Посольства України в КНР відбулися відповідні перемовини. Тому, можливо, невдовзі українські виробники гороху зможуть отримати можливість його експорту в Китайську Народну Республіку. 

Останні роки ринок гороху почав стрімко розвиватися. Доказ цьому є той факт, що в минулому році світовий ринок горохового протеїну, за інформацією  Research and Markets, досяг $1683 млн. Прогнозується, що він буде далі зростати і може сягнути $5086,9 млн до 2028 року.  

Розвиток цієї культури у світі зумовлений кількома факторами. По-перше, гороховий протеїн, який видобувається з гороху, належить до типу високоякісного білка і є значно кориснішим за соєвий. Через це його активно почали використовувати в харчовій промисловості та для виробництва кормів. Тож для України це добрий сигнал збільшувати площі посіву гороху з подальшою його переробкою та створенням доданої вартості там, де це дозволяють кліматичні умови. 

По-друге, горох дуже позитивно впливає на родючість ґрунту, фіксуючи в ньому азот, а отже, наступники в сівозміні потребуватимуть менше азотних добрив, що здешевлює їхнє виробництво, особливо в нинішніх умовах здорожчання добрив.  

Нагадаємо, фітофаги пошкодили до 4% сходів гороху.