Агрономія

Через обмежений потенціал ґрунту за підвищення врожайності сої знижується частка протеїну

Соя у ТОВ «Промінь Галичина» є попередником під озиму пшеницю, тому охоплює значну частку в структурі посівів – 1300 га. Її збрали з урожайністю 3,7 т/га.

Про це розповів генеральний директор сільгосппідприємста Олександр Бурейко в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.

Як наголошує пан Олександр, через підвищення врожайності в сої відбувалося зниження показників протеїну, а це, на переконання фахівця, взаємопов’язано.

Раніше збирали сою по 3,5 т/га і з часткою протеїну 38-40%, а коли врожайність досягла 3,7 т/га, протеїн упав до 36-37%.

«Я думаю, що обмежувальним чинником є потенціал ґрунту, за якого сорти не здатні забезпечити високий відсоток протеїну за високої врожайності. Тому будемо корегувати нашу роботу з азотними й сірчаними добривами на посівах сої, адже вони є основою формування протеїну в бобах»,

– пояснює пан Олександр.

Нагадаємо, «Промінь Галичина» формує сівозміну так, аби рівномірно розподілити роботи в полі впродовж сезону.