Частка впливу системи живлення на урожайність сої сягає 30%

Одним із чинників, що визначають рівень урожайності сої, є система живлення, частка впливу якої сягає 30%.
Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише кандидат сільськогосподарських наук Жанна Молдован (Хмельницька ДСГДС Інституту кормів та сільського господарства НААНУ).
«Як сільськогосподарська культура соя характеризується специфічністю живлення. По-перше, вона споживає на формування врожаю більше поживних речовин, ніж інші зернові й зернобобові культури. По-друге, нерівномірно поглинає елементи живлення за фазами росту й розвитку рослин»,
– зазначає Жанна Молдован.
Так, до початку цвітіння соя використовує від 5 до 15% загальної потреби біогенних елементів. Починаючи з фази цвітіння, спостерігається інтенсивний ріст і розвиток рослин сої, який триває 60-70 діб – до фази наливання насіння. Саме у цей період відбувається максимальне споживання всіх елементів живлення.
Унесення мінеральних добрив у ґрунт не завжди здатне повною мірою забезпечити рослини потрібними їм елементами живлення впродовж вегетації. До прикладу, азот, унесений під час сівби, не збережеться до фази цвітіння, а калій допоможе добре перебути посуху, зробить рослину стійкішою до вилягання. Тому дуже важливо підгодовувати їх у процесі росту та розвитку, формування генеративних органів.
Раніше повідомлялося, яка роль сірки й магнію в урожайності сої.