Агрономія

Агроном розповів, як досягає високих результатів у вирощуванні ріпаку

Агроном розповів, як досягає високих результатів у вирощуванні ріпаку

Ріпак – високотехнологічна культура, яка потребує своєчасного й точного виконання всіх елементів технології. Маючи значний досвід вирощування ріпаку, головний агроном СТОВ «Романів» Володимир Середа (Волинська обл.) склав для себе рецепт досягнення успішного результату, яким він поділився в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

«Ріпак – культура затратна, чутлива до умов ґрунту й потребує достатньої кількості вологи. Коло неї треба працювати, але вона добре відгукується на збалансоване живлення. Ми в господарстві маємо 28 ґрунтових відмін, але в основному дерново-підзолисті ґрунти, вміст гумусу – 0,6-2,2%. Однак, якщо ріпак підтримувати в здоровому стані й «годувати» вчасно азотом, він розкриває свій потенціал. Препарати захисту мають бути якісними, ми віддаємо перевагу оригінальним. Так, є багато генеричних, з тією самою діючою речовиною, але для ефективності препарату багато значать наповнювачі, які допомагають діючій речовині працювати»,

– зазначає Володимир Середа.

Щодо вибору гібрида, то, за словами агронома, нині генетика така, що легко можна отримувати 5-6 т/га. Однак для цього має бути диктатура технології – усе нове треба впроваджувати. Не боятися, не шкодувати ресурсів. Тоді буде бажаний результат.

Нагадаємо, мікродобрива на основі фосфору й амінокислот допомогли ріпаку впоратися зі стресом після весняних заморозків.