Агрономія
Головне:
Агрономія

10 тис. га посівів маку забезпечать сировиною вітчизняну харчову промисловість

10 тис. га посівів маку забезпечать сировиною вітчизняну харчову промисловість

Експерти стверджують, що ще кілька років тому площі під українським маком сягали 12-18 тис. га. Таким чином Україна посідала друге місце в Європі після Чехії з вирощування маку, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Так, в Елітно-насіннєвій агрофірмі «Мрія» (Київська область) олійний мак у товарних посівах вирощують із 2002 року. За всі роки культивування цієї культури найбільші площі сягали 1115 га, тепер у середньому сіють 500-700 га. Окрім того, господарство торік посіяло ще й 15 га насіннєвого маку. Вибір цієї культури директор «Мрії» Микола Андрусенко пояснює коротко: це завжди гроші. Причому одні з найперших, які можна отримати вже в серпні, тобто через чотири місяці після сівби.

Нині через бюрократичні процедури, пов’язані з отриманням ліцензії та дозволів на його вирощування та з охороною посівів, площі скоротилися, хоча потреба у вітчизняному маці, насамперед для харчової промисловості, існує.

Цей брак компенсують дешевшим імпортом, із яким конкурувати вітчизняному виробникові важко, адже собівартість вітчизняного маку вища: понад 45 тис. грн./тонна проти 20 тис. грн./тонна імпортного.

Аби забезпечити вітчизняні переробні підприємства маковою сировиною для виготовлення макової пасти для кулінарних виробів, в Україні потрібно засіяти маком максимум 10 тис. га. Надлишок ще й експортувати можна.

Через засилля дешевого імпортного маку наші виробники мають проблеми з реалізацією. Адже переробним підприємствам вигідніше виробляти макову пасту саме з імпортної дешевшої сировини та ще й зі зменшеними нормами (замість 50% маку в пасті міститься лише 10-15%, решта ‒ патока, крохмаль тощо).

Щоб навести лад у вітчизняному виробництві маку, на думку сільгоспвиробників, слід міняти не одну законодавчу норму. Зокрема, визнати олійний мак харчовим продуктом, а не тільки для технічної переробки. Це дозволить перекрити шлях імпортному чорному опійному маку, який завозять в Україну через сумнівні схеми.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!