Які чинники в 2018 році впливатимуть на зростання цін на м’ясо
У 2017 році роздрібні ціни на м’ясо в Україні зросли в середньому на 37,6%.
На цьому наголосила старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко.
За її словами, протягом минулого року найбільше подорожчала яловичина. Роздрібні ціни на це м’ясо з грудня 2016 року до грудня 2017 року зросли в середньому по Україні на 34,8-38,5%.
Якщо наприкінці 2016 року за 1 кг тазостегнової частини яловичини в середньому слід було заплатити 68,4 грн, то в грудні 2017 року – вже 92,18 грн.
Свинина торік подорожчала на 38,3-46,1%. Так, роздрібна ціна свинини без кістки зросла з 77,64 грн/кг у грудні 2016 року до 113,46 грн/кг у грудні 2017 року.
Найменше у 2017 році дорожчало в роздрібній торгівлі м’ясо птиці (тушки) – на 30,4%. Якщо в грудні 2016 року воно коштувало 41,34 грн/кг, то в грудні 2017 року – 53,91 грн/кг.
За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, тенденція зростання цін на м’ясо зберігатиметься й у 2018 році.
Зокрема, з огляду на заплановане урядом підвищення з ІІ кварталу цього року мінімального рівня заробітної плати до 4,2 тис. грн, існує загроза повторення ситуації 2017 року, зауважила Світлана Пашко.
Тоді за умов високого попиту на продовольство темпи зростання роздрібних цін на м’ясо були близькими до темпів зростання середньої заробітної плати громадян, нагадала експерт.
Зростанню цін на м’ясо у 2018 році можуть також сприяти інші чинники. Серед них – скорочення поголів’я великої рогатої худоби та свиней; підвищення вартості комунальних послуг, ветеринарних препаратів, паливно-мастильних матеріалів; індексація пенсій громадян; сезонне збільшення внутрішнього попиту на м’ясо та зростання його експорту; а також знецінення національної валюти по відношенню до долара і євро, підсумувала Світлана Пашко.
Додати коментар