Виробництво проса цього року показало найбільший приріст
Найбільше у 2020 році зросло виробництво проса – на 44,7%, порівняно з 2019 роком, виключно за рахунок розширення на 64,1 % посівних площ під цією культурою. Натомість урожайність цієї культури скоротилася на 12 % – до 16,8 ц/га.
Про це повідомив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.
За рахунок розширення посівних площ зросло і виробництво гречки – на 12,8 %, тоді як урожайність цієї культури зменшилась проти попереднього року на 5,9 % – до 12,7 ц/га.
Крім проса та гречки, з усіх сільськогосподарських культур зросло лише виробництво жита – на 34,1 %, вівса – на 21,1 %, овочів закритого ґрунту – на 4,9 %, картоплі – на 3,0 %, а також кользи (ярого ріпаку) – на 1,0 %.
По цих культурах приріст досягнуто як за рахунок збільшення площ, так і урожайності, пояснив науковець. Причому найбільше зростання цих показників відбулося по житу озимому: посівні площі під цією культурою збільшилися на 17,7 %, а урожайність – на 13,9 %.
«Проте збільшення виробництва зазначеної продукції не компенсувало спад по інших, більш вагомих культурах», – зауважив Юрій Лупенко.
Загалом виробництво рослинницької продукції у січні-жовтні 2020 року зменшилось проти відповідного періоду минулого року на 16,9 %, тоді як за цей же період 2019 року був досягнутий приріст на 3,7 %. Найбільше падіння поки що спостерігається по зернових і зернобобових культурах – на 22,4 %, соняшнику – на 14,6 %, а також по сої – майже на третину.
І якщо по окремих культурах, збирання яких ще не завершилось (кукурудза, соя), показник може покращитись, то загалом вийти на показники 2019 року вже не вдасться, спрогнозував Юрій Лупенко.