Від початку сезону-2024/25 МР в Україні було перероблено рекордні 2,36 млн тонн сої

Переробка соєвих бобів у червні дещо скоротилася проти травня, склавши близько 219 тис. тонн (-10%), що тим не менш є високим показником для соєвого сектору та стало рекордним для звітного періоду.
Про це повідмоляє ІА «АПК-Інформ».
Скорочення переробки у звітний період зумовлене підвищенням конкуренції на європейському ринку з боку південноамериканського соєвого шроту, а також через зниження його вартості, що впливає на привабливість переробки. Однак варто відзначити, що попит на соєвий шрот на ринку ЄС, який наразі є основним ринком збуту даного продукту, залишається високим, питання лише в якості та ціні.
Усього від початку сезону-2024/25 МР (вересень-червень) в Україні було перероблено рекордні для галузі 2,36 млн тонн сої (+41% до 2023/24 МР).
При цьому за підсумками поточного МР обсяг переробки соєвих бобів може сягнути історичного максимуму та становити близько 2,66 млн тонн (+35% до 2023/24 МР).
Однак, за попередньою оцінкою, в новому сезоні обсяг переробки даної культури може скоротитися на 12-14% та становити близько 2,3 млн тонн, чому може сприяти очікуване скорочення виробництва сої на тлі зменшення посівної площі, а також через збільшення виробництва соняшнику, що поки що залишається більш пріоритетною культурою для більшості заводів в Україні.
Проте цей показник не кінцевий і переробка сої, а також експортний її потенціал буде залежати від результатів голосування за «соєво-ріпакові правки» 15 липня та можливого обмеження експорту української сої митом у 10%.
«Соєві» правки досить активно просуваються і схоже на те, що вони будуть дійсно прийняті, можливо, не в тому вигляді, що зараз подають, але чи сприятиме це збільшенню переробки – поки що сказати складно з огляду на ситуацію в секторі соєвого шроту.
Нагадаємо, переробка сої сягає рекордних рівнів.