Великі перспективи: споживання органічної продукції в Німеччині стрімко зростає попри кризу
У Німеччині, попри пандемію коронавірусу, через яку багато людей зазнали економічних збитків, попит на органічну продукцію зріс. І хоч у країні щороку збільшуються площі під органічним виробництвом, цей ринок зростає ще швидше, тому є перспективним і для українських виробників.
Про це повідомив аташе з питань аграрної політики Посольства ФРН в Україні Франк Мюллер.
За його словами, у Німеччині було прийнято стратегію сталого розвитку, згідно з якою 20% усіх сільгоспземель у країні буде оброблятися згідно з принципами органічного землеробства.
«Ми імплементували цю стратегію розвитку, і вона виявилася дуже успішною. Нам вдалося збільшити приріст використання земель згідно з принципами органічного сільського господарства з 3% до 8% на рік, – розповів Франк Мюллер. – А цього року навіть частка площ під органічним землеробством зросла до 10%. Разом з тим приріст ринку становить 8% на рік, а минулого року він зріс на 10%. Тож, незважаючи на те, що ми так успішно рухаємося в напрямку органічного сільського господарства, ринок зростає ще швидше, і це становить великі шанси для українських виробників».
Він також додав, що експорт української органічної продукції до Німеччини зріс на 50% і весь потенціал у цьому напрямку ще не використано. Важливо, що ця сфера виробництва виявилася стійкою до кризи.
«Органічне виробництво – це галузь майбутнього. Воно має потенціал не тільки з точки зору сталості, а й інноваційний потенціал для всього сільського господарства», – підсумував Франк Мюллер.