В Україні зростатиме ціна на цукор, – прогноз
За оцінками фахівців Економічного дискусійного клубу (ЕДК), виробництво цукру у 2020/2021 маркетинговому році становитиме орієнтовно 1,25 млн. тонн – на 20% менше, ніж у попередньому сезоні.
Про це повідомляє прес-служба ЕДК.
В Україні наразі активно триває збирання цукрових буряків та цукроваріння. Площі збирання цукрових буряків у поточному сезоні становлять 216,3 тис. га, що практично відповідає рівню минулого року (218,8 тис. тонн). Втім, через посушливі кліматичні умови, врожайність цукросировини очікується дещо нижчою, ніж роком раніше, що відповідно позначиться на обсягах виробництва цукру.
«Разом з тим балансові розрахунки свідчать, що виробленого обсягу цукру буде цілком достатньо для покриття внутрішнього попиту протягом поточного сезону, а також формування незначного експортного ресурсу», – йдеться в повідомленні.
З урахуванням залишків цукру на початок нового сезону (1 вересня), які склали 0,37 млн. тонн, загальна пропозиція цукру у 2020/2021 МР оцінюється у 1,6 млн. тонн.
Внутрішнє продовольче споживання оцінюється у 1,25 млн. тонн з розрахунку 30 кг на особу на рік, що відповідає фактичним показникам останніх трьох років. За умови відсутності імпорту, експортний ресурс у поточному сезоні становитиме 40 тис. тонн, а перехідні залишки на кінець сезону складатимуть 0,25 млн. тонн.
«З огляду на очікуване зменшення наповнюваності внутрішнього ринку, а також збільшення витрат на виробництво буряків та цукру, зростання цін на нього є невідворотнім, що споживачі вже помітили у жовтні цього року на цінниках у торговельних мережах», – вважають фахівці ЕДК.
Слід також нагадати, що за попередні п’ять років рівень споживчих цін на цукор практично не змінився. Так, у вересні 2020 року в середньому по Україні середня ціна цукру становила 14,94 грн./кг, що відповідає її рівню у листопаді 2016 року.