Українські кондитери експортують близько 40% виготовленої продукції

Україна в січні-вересні 2025 року експортувала 214 тис. тонн кондитерських виробів на суму $660 млн, що на 17,6% тонн більше і на 29,2% більше у грошовому еквіваленті, ніж в аналогічному періоді минулого року.
Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».
«Наша галузь – експортоорієнтована: близько 40% продукції їде за кордон. Основні ринки – це країни Європи, зокрема, Румунія, Польща, Молдова, Німеччина, Латвія та Литва. Імпорт переважно стосується какао-сировини, жирів та ароматизаторів», – повідомив президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк на форумі у рамках виставки Agro2Food.
Він акцентував, що за підсумками дев`яти місяців 2025 року торговельний баланс кондитерської галузі позитивний і становить $660 млн для експорту з України і $338 млн для імпорту. Подібні показники, за його словами, є тим більше приємними, що перевищують минулорічні за аналогічний період – $511 млн за поставлені на експорт кондвироби і на $298 млн Україна імпортувала. При цьому в 2025 році вартість 1 тонни кондитерських виробів, що експортуються, становить $3084, що на чверть більше, ніж у довоєнному 2021 році.
За оцінкою «Укркондпрому», загальна кількість виробників кондитерської продукції становить 700-800 компаній, які покривають 85-90% внутрішнього попиту. Балдинюк нагадав, що виробництво кондитерської продукції через війну і виїзд споживачів скоротилося майже на третину – 20% підприємств галузі постраждали або були закриті.
Нагалаємо, Україна нарощує закордонні продажі солодощів з цукру.