Україна готується експортувати до Китаю мед, кукурудзу, ягоди
У рамках співпраці з Китаєм йдеться про потенціал експорту українського меду. Вітчизняні аграрії також висловлювали зацікавленість щодо експорту до Китаю кормів для домашніх тварин. Під час останніх зустрічей з представниками компетентного органу КНР піднімалося питання розширення товарної лінійки при експорті риби і рибопродуктів до КНР.
На цьому наголосив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час засідання Ради з просування експорту при МЕРТ щодо економічного співробітництва з Китайською Народною Республікою та використання міжнародних транспортних коридорів. Він додав, що Держпродспоживслужба на різних рівнях веде активну роботу з усіх перелічених питань.
Володимир Лапа зазначив, що ефективна співпраця між Україною та Китаєм була налагоджена давно, однак процедури прийняття рішень були доволі тривалими. «Зараз ми відчуваємо готовність працювати динамічніше і продуктивніше та бачимо суттєву інтенсифікацію діалогу», – зауважив він.
Так, нещодавно завершилася місія компетентного органу КНР, яка оцінювала в Україні систему держконтролю за безпечністю харчових продуктів у частині виробництва яловичини. Наразі узагальнюються результати роботи місії, формується остаточний звіт та узгоджуються позиції протоколу ветеринарних вимог на експорт української яловичини до Китаю.
Паралельно ведеться робота і щодо відкриття китайського ринку для українського м’яса птиці, яєць та яєчної продукції. Відповідні опитувальники, які описують українську систему контролю за безпечністю та якістю продукції, направлені китайській стороні.
Сьогодні 18 вітчизняних підприємств мають можливість експортувати до КНР молоко та молочну продукцію. «Упродовж минулого року ми перевірили на відповідність вимогам КНР ще дев’ять підприємств. Відповідні документи передані до КНР у 2016 році. Очікуємо, що вже найближчими тижнями буде опублікований розширений перелік підприємств-експортерів молока та молочної продукції», – підкреслив очільник Держпродспоживслужби.
За словами Володимира Лапи, також досягнуто певних результатів щодо відкриття китайського ринку для української рослинницької продукції. Так, уже погоджені протоколи фітосанітарних вимог на експорт кукурудзи, сої та ячменю. Низка товарних позицій зараз перебуває в роботі –наприклад, сорго, черешня, яблука, лохина.
Відпрацьовані й проекти протоколів фітосанітарних вимог для експорту соняшникового шроту та бурякового жому до Китаю. «Ми розраховуємо на те, що процедури внутрішнього державного погодження і в КНР, і в Україні вже не займуть тривалого часу», – сказав Володимир Лапа.
Додати коментар