Світові ціни на цукор-сирець зростають через дефіцит поставок
Ціни на цукор зростають, оскільки біржовики активно скуповують ф’ючерси на цукор-сирець через занепокоєння з приводу нестачі поставок. Про це повідомляє асоціація «Укрцукор», посилаючись на Nikkei.
У Нью-Йорку ф’ючерси на цукор-сирець становлять 22-23 центів/фунт – на 80% більше порівняно з минулим роком та найвищі з липня 2012 року.
Починаючи з зими 2015 року, 26-й тиждень поспіль показує зростання цін на цукор «від самого дна» – після п’ятирічного зниження з весни 2011 року. Представник Nissin Sugar (Японія) прогнозує, що ця тенденція збережеться протягом усього року.
Міністерство сільського господарства США (USDA) очікує цукровий дефіцит в розмірі 4,3 млн тонн у 2016/17 маркетинговому році, який почнеться в жовтні 2016-го. Дефіцит може погіршитися через наслідки негоди в основних країнах-виробниках, таких, як Бразилія, Індія та Тайланд.
Індія, другий за величиною світовий виробник цукру, особливо гостро відчуває скорочення поставок. 28 вересня Асоціація цукровиробників Індії заявила, що виробництво цукру знизиться на 7% – до 23,37 млн тонн у сезоні 2016/17, на 2 млн тонн нижче від прогнозів USDA через наслідки сильної посухи в 2014/15 МР.
В Японії виробництво цукру нестійке через погодні умови районів Ель-Ніньо та Ла-Нінья, в той час як зростання споживання в країні створює умови для виникнення дефіциту поставок.
USDA очікує, що світове споживання цукру вперше за останні п’ять років збільшиться на 8% – до 171 млн тонн у 2015/16 МР.
Попит на цукор помітно виріс у Китаї – на 23%, а в Індії та Індонезії – на 11%.
Індія, світовий експортер цукру, ймовірно, стане імпортером через збільшення споживання та, можливо, вплине на глобальний баланс попиту та пропозиції.
Додати коментар