Агромаркет

Система контролю безпечності харчових продуктів в Україні наблизилась до європейської

Система контролю безпечності харчових продуктів в Україні наблизилась до європейської

18 травня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» № 0906.

Цей закон, розроблений за допомогою експертів Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Ухвалений закон зменшує адміністративний тиск на добросовісних операторів ринку. Адже,  окрім того, що тепер контроль здійснюватиме лише один компетентний орган – Держпродспоживслужба, запроваджується ризик-орієнтований підхід до здійснення цього контролю: чим нижчий рівень ризику, який становить діяльність конкретного оператора ринку, тим з меншою частотою компетентний орган перевіряє цього оператора», – зазначила заступник керівника Проекту ЄС, старший експерт з питань європейського законодавства Яна Добідовська.

За її словами, перевірка здійснюватиметься без попередження, але відповідно до затвердженого вичерпного, тобто заздалегідь відомого оператору ринку, переліку питань.

«Нового підходу варто побоюватися лише тим операторам, які не приділяють належної уваги безпечності харчових продуктів ‒ їх перевірятимуть частіше. В результаті всіх цих нововведень однозначно виграє споживач, який отримає можливість купувати харчові продукти з високим рівнем безпечності», ‒ наголосила Яна Добідовська.

Довідка

Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною фінансованої Європейським Союзом Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme – CIB) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні. Основною метою діяльності Проекту є сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу» шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!