Ринок України все більше занурюється в олійну групу
Ринок України все більше занурюється в олійну групу, збільшуючи виробництво сої та ріпаку, які минулих сезонів демонстрували найбільшу маржинальність.
Про це в своїй статті у журналі The Ukrainian Farmer розповів комерційний директор компанія Spike Brokers Олександр Соловей.
«Це спонукає внутрішню переробку до розвитку. Однак й у цьому сегменті переробці доводиться конкурувати з експортом», – зауважив експерт.
За його словами, зокрема, 2024 року врожай ріпаку становив близько 3,6 млн тонн. Проте з початку маркетингового року станом на середину жовтня вже експортовано близько 2,5 млн тонн олійної в країни ЄС.
«Найшвидше, 1 млн тонн, який лишився, також відправлять за кордон. Відповідно, внутрішня переробка, не отримавши необхідної кількості олійної, переорієнтувалася на сою та соняшник», – уточнив Олександр Соловей.
Фахівець додав, що урожай сої очікується на рівні 5,4– 5,5 млн тонн (для порівняння: 2023 року цієї олійної зібрали 4,7 млн тонн).
«Внутрішня переробка 2024-го очікується на рівні 2 млн тонн. Це пояснюється намаганням переробних заводів уникнути простоїв через брак ріпаку», – підсумував Олександр Соловей.
Нагадаємо, Європа може стати преміальним ринком збуту сої та шроту.