Перспективи української агропродукції на ринку Канади
Згідно з Угодою про зону вільної торгівлі з Україною, Канада скасовує імпортні мита на більшість позицій аграрної продукції, залишаючи їх на рівні 100-200% для м’ясної та молочної продукції. При цьому існуватимуть квоти на ввезене м’ясо птиці, молочні продукти і сир, яйця та цукор з України, пише УКАБ.
Зі свого боку Україна відміняє ввізне мито лише на низку продуктів з Канади: рибу та морепродукти, зернові, кондитерські вироби і шоколад та на напої: соки, пиво, мінеральні води і вино, а також вводить перехідний період на скасування мит впродовж трьох, п’яти та семи років переважно на продукцію тваринного походження: м’ясну, молочну продукцію та яйця, а також мед, горіхи, борошно, соуси та крупи.
Сьогодні Україна імпортує майже вдесятеро більше товарів з Канади, ніж експортує. У 2016 році з цієї країни було завезено товарів на $43,3 млн, а вивезено з України – лише yf $4,9 млн.
До того ж частка агропродовольчої продукції до Канади в структурі загального агроекспорту складає 0,03%, а частка Канади в загальному аграрному імпорті України – 1,1% (дані за 2016 рік).
Ситуація поточного року дещо змінилася: за січень-квітень 2017 року Україна імпортувала з Канади аграрної продукції на $9,2 млн, що на 36% менше аналогічного періоду минулого року. Натомість експорт аграрної продукції зріс більше, ніж уп’ятеро порівняно з січнем-квітнем 2016 року ‒ до $3,8 млн.
Причиною такого зростання експорту стало збільшення поставок соків ‒ до $2,4 млн, тоді як за аналогічний період попереднього року було експортовано цієї продукції лише на $6,5 тис.
Для українських агровиробників є перспективи збільшення поставок до Канади перцю і капусти, солодких мінеральних вод, а також кондвиробів. Наразі основними експортними товарами з України до Канади є мед, соняшникова і соєва олія та насіння олійних культур.
Додати коментар