Обсяги переробки соєвих бобів у 2019/20 МР скоротилися на 33,4% через зростання їх експорту
Якщо однією з основних особливостей 2018/19 МР було значне (вдвічі) нарощування переробки соєвих бобів на вітчизняних потужностях, то навпаки 2019/20 МР відзначився скороченням переробки соєвих бобів на 33,4% через зростання їх експорту (на 10,8%).
Про це повідомляють в асоціації «Укроліяпром».
Як зазначається, понад 1,8 млн тонн соєвих бобів, а це 70% від їх загального експорту з України у 2019/20 МР, було експортовано у вересні – грудні 2019 року (зростання експорту у цей період проти відповідного періоду 2018 року перевищило 250%).
Вперше українські підприємства вимушені були імпортувати соєві боби. У 2019/20 МР виробництво їх становило 3,698 млн тонн, з яких було перероблено на олію 1,2 млн тонн (32,4% від валового збору); експортовано – 2,634 млн тонн (71,2% від валового збору).
«Через обмеження ресурсів соєвих бобів, виробництво соєвої олії та шроту у 2019/20 МР скоротилось (у порівняні з 2018/19 МР) відповідно на 8,1% та на 9,9%. Значне скорочення виробництва цієї продукції спостерігалось у січні–серпні 2020 року, відповідно на 14,6% та на 16,8% (у порівняні з відповідним періодом 2019 року)», – йдеться в повідомленні.
Експорт соєвої олії у 2019/20 МР зріс на 0,2%, а соєвого шроту – скоротився на 9,7%. Значне скорочення виробництва згаданої продукції спостерігалось у січні–серпні 2020 року, відповідно на 14,6% та на 16,8%, у порівняні з відповідним періодом 2019 року.