Названо основний ризик контрактування урожаю
Зазвичай січень вважається форвардним періодом.
Про це у своїй колонці для Аgrotimes розповів комерційний директор компанія Spike Brokers Олександр Соловей.
За його словами, представники Заходу України, які впевнені в погодних умовах, виробничому потенціалі й мають за правило продати до 30 відсотків свого майбутнього врожаю починають контрактувати урожай вже у грудні. Особливо, коли ціна майбутнього врожаю дає хорошу маржинальність, виходячи з прогнозованої середньовартості.
Фахівець уточнив, що основним ризиком контрактування наперед є нижча ціна, ніж вартість продукції на ринку під час або після збирання врожаю.
«Проте тут варто згадати, що зазвичай контрактують не весь урожай, а лише його третину. До того ж, якщо розглянути статистику за останні 10 років, періоди найнижчих цін спостерігаються під час жнив й декілька місяців після них», – додав Олександр Соловей.
Нагадаємо, близько 20-30% учасників ринку контрактують майбутній урожай.