Агромаркет

В Україні фермерські господарства демонструють вищу рентабельність, ніж агропідприємства

За підсумками 2019 року рівень рентабельності виробництва у фермерських господарствах більшості основних сільськогосподарських культур перевищив аналогічний показник усіх підприємств в цілому.

Про це повідомив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

Зокрема, рентабельність виробництва у фермерських господарствах зернових культур склала торік 14,5% проти 11,8% в усіх підприємствах, насіння ріпаку і кользи – 17,9% проти 9,4%, насіння соняшнику – 24,7% проти 23,5%, овочів відкритого ґрунту – 18,2% проти 7%.

Найбільш рентабельним у фермерських господарствах стало виробництво продукції ягідних культур (57,4% проти 19,8% в усіх підприємствах), картоплі (50,3% проти 15,4%), шишок хмелю (35,9% проти 9%), проса (28,4% проти 20,2%), плодових культур (25,8% проти 0,2%) та насіння соняшнику (24,7% проти 23,5%), зазначив науковець.

Загалом торік збитковими для фермерів у рослинництві було виробництво зернобобових культур (-2,5% проти -11,5%) в усіх підприємствах та цукрового буряку фабричного (-4,8% проти -15,1%).

Разом з тим, у фермерських господарствах зросла  рентабельність виробництва жита, вівса, гречки, шишок хмелю, картоплі, овочів відкритого ґрунту, фруктів та ягід, тоді як в цілому по сільськогосподарських підприємствах – лише жита, вівса, картоплі та ягід.

«Слід пам’ятати, що більш високі результати фермерів також враховуються при обчисленні загальних показників рентабельності по усіх підприємствах, тим самим збільшуючи їх. Отже, фактична різниця в рентабельності є ще більшою. За таких обставин можна говорити про переваги фермерського укладу і перспективність його розвитку в Україні», – зазначив Юрій Лупенко.

Нагадаємо, згідно з прогнозом, рентабельність агровиробництва продовжить знижуватись і в 2020 році. Як повідомлялося, рентабельність виробництва зерна за рік упала більш ніж удвічі.