Експорт української халяльної яловичини зменшився вдвічі
У 2020 році обсяги виробництва та експорту охолодженої та замороженої халяльної яловичини, у порівнянні з показниками 2019 року, зменшилися вдвічі.
Про це, посилаючись на аналітичний огляд Української Асоціації Халяль Індустрії «Укрхаляль», АgroТimes повідомила директорка Центру сертифікації “Халяль Глобал Юкрейн”, членкиня Української Асоціації Халяль Індустрії “Укрхаляль” Вікторія Нестеренко.
За її словами, стабільна торгівля до Китаю, Азербайджану та Казахстану відбувалася лише в першому кварталі 2020-го.
«З початком введення карантину деякі виробники, які сертифіковані за Халяль стандартами, призупинили роботу заводів на декілька місяців, а вже з червня припинили постачання продукції у більшість країн Сходу», – зауважила Вікторія Нестеренко.
Вона додала, що останнє півріччя 2020 року експорт халяльної яловичини невеликими партіями здійснювався до Казахстану, ОАЕ, Мальдивів, Ліберії та Габону, але теж не систематично.
«Проте таке різке зменшення експорту зобумовлено не лише пандемією Covid-19, а також збройним конфліктом на території Азербайджану. Якщо у 2019 році Азербайджан входив до п’ятірки імпортерів української яловичини Халяль, то з початком загострення відносин із Вірменією імпорт було зупинено», – підсумувала Вікторія Нестеренко.
Нагадаємо, які особливості виробництва яловичини халяль.