Експорт агропродукції до ЄС скоротився на 1,57 млрд євро у грошовому еквіваленті
Станом на 1 жовтня 2025 року Україна експортувала сільськогосподарську продукцію на суму 15 мільярдів євро – на 1,57 мільярда євро менше, ніж за аналогічний період минулого року. 90% скорочення українського експорту за перші дев’ять місяців пов’язане з європейським ринком.
Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомив заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка.
За його словами, на скорочення темпів експорту впливає відсутність передбачуваності та стабільності в торгівлі з ЄС пов’язана зі змінами в торговельній системі, які розв’яжуться із набранням чинності оновленою Угодою про асоціацію з 29 жовтня. При цьому 3 держави-члени ЄС зберігають заборони на імпорт агропродукції з України.
«Високі витрати на страхування та нестача контейнерів і рефрижераторів, що доходять до портів Великої Одеси, — продовжує обмежувати здатність України повернутися до своїх традиційних експортних ринків. Тим не менш, Україна експортувала 44 мільйони тонн через одеські порти. 90% агроекспорту здійснюється через морські порти», – зазначив Тарас Качка.
За його словами, виробничі проблеми також вплинули на скорочення експорту. Особливо на прифронтових територіях, де росія буквально вбиває фермерів на полях.
«Незважаючи на всі виклики, Україна очікує майже 79 мільйонів тонн зернових та олійних культур, з яких 49 мільйонів тонн доступні для експорту (17,5 мільйонів тонн пшениці та 23,5 мільйонів тонн кукурудзи)», – акцентував Тарас Качка.
Урядовець підкреслив, що Україна є покупцем європейської продукції — молочних продуктів, вина, високоякісних перероблених харчових продуктів та ресурсів, таких як насіння, техніка, хімікати тощо. Станом на жовтень 2025 року Україна імпортувала з ЄС inputs та паливо для сільськогосподарських потреб на суму 3,1 мільярда євро, а також агропродовольчу продукцію на суму 2,9 мільярда євро.
«Торговельна статистика доводить, що український агроекспорт є кормовою базою тваринництва ЄС, ЄС — технологічною базою сільського господарства України — паливо, курячі яйця, засоби захисту рослин. Ми взаємозалежні. Кожна курка, народжена в Україні, має ЄС-івське ДНК, переважно німецьку та польську.
Дотримуючись виробничих стандартів ЄС та ведучи переговори про вступ, ми можемо досягти європейської стратегічної автономії у сфері продуктів харчування, білків та агроенергетичних продуктів.
Ми можемо зміцнити рослинно-протеїнову безпеку, розширити використання відновлюваних джерел енергії, пов’язаних з сільським господарством, таких як біопаливо та біомаса, а також підвищити енергоефективність у всьому ланцюжку постачання продовольства.
Йдеться не лише про зернові. Йдеться про спільне підвищення стійкості, інновацій та суверенітету», – підкреслив Тарас Качка.
Раніше ми писали, на яку українську агропродукцію ЄС збільшив обсяги квот.