Експерти покладають великі надії на переробку сої та ріпаку в Україні
Стратегічне завдання олійно-жирової галузі ‒ зробити все для того, щоб соя та ріпак перероблялися в Україні.
Про це заявив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук, пише «Инфоиндустрия».
«Я протягом останніх десяти років доводжу всім: треба щось робити, аби цю сировину переробляли в Україні. Ми зробили відповідні розрахунки, і зараз у Верховній Раді знаходиться на розгляді законопроект щодо запровадження 10%-го експортного імпортного мита на сою (автор Станіслав Берьозкін)», ‒ розповів він.
Степан Капшук висловив сподівання, що своїм рішенням парламент залишить в Україні сою та ріпак. «А це близько 7 млн тонн цієї продукції. На жаль, ріпаку ми переробляємо лише 10% від урожаю, сої – 20-25%, ‒ уточнив він. ‒ Є ще один механізм зменшення вивезення – невідшкодування ПДВ при експорті».
На думку гендиректора «Укроліяпрому», в 2017 році аграрії надаватимуть перевагу передусім сої. «Це світова культура, адже попит на білок, який міститься в бобах, зростає, ‒ пояснив він. ‒ Ще десять років тому соя в Україні вирощувалася на 200 тис. га, сьогодні – на 2 млн га. 4,3 млн тонн зібрали торік, а в цьому очікується 5 млн тонн. Це мій прогноз: за соєю майбутнє».
Додати коментар