Дефіциту цукру не буде, але експорт під питанням

Цьогоріч виробництво цукру очікується на рівні 1,4-1,5 млн тонн, що менше, ніж минулого сезону, коли було вироблено рекордні 1,8 млн тонн. Це зниження пов’язане зі скороченням посівних площ через війну, логістичні проблеми та несприятливі погодні умови в деяких регіонах.
Про це йдеться в інтерв’ю голови асоціації «Укрцукор» Яни Кавушевської на YouTube-каналі «Комерсант Український».
Експертка запевняє, що дефіциту цукру в Україні не буде, адже внутрішнє споживання, що становить близько 900 тис. тонн, буде повністю задоволене.
Минулого року Україна експортувала цукор до ЄС, Туреччини, Лівії, Сомалі та Північної Македонії.
Проте, як зазначає Яна Кавушевська, ЄС суттєво скоротив квоти на експорт. Це змушує виробників шукати нові ринки, насамперед у країнах Близького Сходу та Північної Африки.
«Нам простіше продавати в Північну Африку, ніж в сусідню Молдову», – каже пані Кавушевська.
Оптова ціна на цукор в Україні зараз коливається на рівні собівартості виробництва, що не дає виробникам можливості отримувати мінімальну маржу, тому очікувати зниження цін у роздрібній мережі не варто.
У перспективі українська цукрова галузь сподівається стати повноправним членом європейського ринку, що дозволить уникнути торговельних обмежень.
Читайте також: Світові ціни на цукор знижуться п’ятий місяць поспіль