Американці перевіряють біобезпеку українських свиноферм і м’ясопереробних підприємств
Експерти-дорадники американського Університету Пердью (штат Індіана) прибули в Україну для аудиту біобезпеки свиноферм та м’ясопереробних підприємств, а також перевірки вітчизняних господарств за американською системою контролю якості свинини PQA Plus.
Візит відбувається у рамках співпраці Асоціації свинарів України (АСУ) та Міністерства сільського господарства США.
Програма діє з 21 травня протягом двох тижнів. Експерти вже відвідали господарства у Чернігівській області, зазначили в АСУ.
У США вже тривалий час діє програма сертифікації для свинарів PQA Plus. Її розробили на основі принципів НАССР, які діють для переробників. Мета програми – довести, що продукція харчування, яка потрапляє на полиці магазинів – якісна та безпечна на всіх етапах виробництва, зокрема й первинного. Відтак, вирощування свиней має відповідати принципам біобезпеки та благополуччя тварин.
В Україні відповідної системи немає, тому й запросили фахівців зі США, оскільки шукаємо механізми популяризації вітчизняного продукту, зазначили в АСУ.
За результатами тестування програми в Україні є ідея створити онлайн-опитувальник, щоб кожен виробник зміг швидко оцінити рівень біобезпеки свого господарства.
Довідка
PQA Plus (Pork Quality Assurance Plus) – освітня та сертифікаційна програма контролю якості свинини. Вона охоплює спектр питань, пов’язаних із безпекою харчових продуктів, благополуччям тварин, захистом навколишнього середовиа та безпекою працівників. Заснована у США в 1989 році. Спектр дії програми розширено у 2007 році.
Додати коментар