Життєздатність озимини наразі є високою, – науковці
На даний час уміст цукрів у вузлах кущіння рослин пшениці озимої за даними Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН становив 21-22%, Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН – 32-37%, ННЦ «Інститут землеробства НААН» – 15-26% на суху речовину, загибелі рослин не встановлено.
Про це повідомляє прес-служба НААН.
«Показники вмісту легкорозчинних вуглеводів у вузлах кущіння та результати прискореного відрощування свідчать, що життєздатність озимини є високою», – ідеться в повідомленні.
За результатами відрощування монолітів в Інституті рослинництва імені В.Я.Юр’єва НААН життєздатність озимих зернових культур становить для пшениці м’якої озимої 92-97% (для сортів з середнім рівнем стійкості 83-89%), для тритикале озимого – 93-96%, для жита озимого – 95-98% життєздатних рослин.
Візуальний аналіз життєздатності рослин у польових умовах свідчить про те, що лише в окремих сортів пшениці озимої відмічається незначне ушкодження листкових пластинок, які зможуть швидко відновитися з підвищенням температурного режиму після відновлення весняної вегетації.
Нагадаємо, озимі на півдні Запоріжжя можуть постраждати через морози й відсутність снігу.