Тваринництво

В українській молочній сироватці, імпортованій до Китаю, не виявили коронавірус

Інформація про нібито наявність коронавірусу в українській молочній сухій сироватці, експортованій до Китаю, не відповідає дійсності.

Про це йдеться у заяві посольства України в КНР, яку озвучив голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, повідомляє Укрінформ.

«Після ряду звернень дипустанови (посольства України у КНР. – Ред.) 29 січня посадові особи Мінкомерції КНР у робочому порядку висловили стурбованість щодо публікацій китайських ЗМІ, які негативно впливають на розвиток двосторонніх українсько-китайських відносин, – процитував Вадим Чагаровський. – Китайські посадовці наголосили на відсутності в уряду міста, де відбулося забруднення, інформації щодо будь-яких перевірок української сироватки, тим паче фіксацію COVID-19 в імпортованій з України сироватці. Наразі, за словами представників Мінкомерції КНР, відомство спільно з Міністерством закордонних справ проводять розслідування, про результати якого посольство буде поінформоване найближчим часом».

Заступниця голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко розповіла, що Україна успішно експортує молочні продукти до Китаю, починаючи з 2015 року. І за цей час не надійшло жодної нотифікації про її невідповідність китайському законодавству. Жодних додаткових обмежень або вимог, пов’язаних із COVID-19, Китай не висував.

Наразі жодного документа або результатів досліджень офіційні служби Китаю не надали, зауважила Ольга Шевченко.

Також китайські інспектори оцінюють в Україні систему забезпечення якості та безпечності харчових продуктів, слідкують за тим, як забезпечується система простежуваності, в тому числі продукції, що експортується до Китаю.

«За офіційними даними ВООЗ, сьогодні продукти харчування не є чинником передавання COVID-19. Якщо КНР матиме якісь питання до українських контролюючих органів, ми готові надати всю необхідну інформацію, – підкреслила Ольга Шевченко. – Але ми стурбовані тим, що жодних офіційних даних від служб щодо продукції з України Китай не навів».

Нагадаємо, у 2020 році Китай купував майже 60% української молочної сироватки, що експортувалася.