Агромаркет

Експорт українського ячменю до Китаю зріс утричі

З українських портів у напрямку Китаю в період з 1 липня по 16 листопада 2020/21 МР відправили 2,35 млн тонн ячменю, що майже втричі більше, ніж за аналогічний період попереднього року.

Про це повідомляє аналітик зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич.

«Китай можна назвати основним покупцем цього сезону, оскільки він обійшов Саудівську Аравію (лідера минулих сезонів) по закуплених в України обсягах. Частка Китаю в структурі українського експорту зросла до 67%», – зазначає експерт.

Втім, аналітик звертає увагу, що в подальшому темпи експорту українського ячменю в Китай будуть скорочуватися.

Крім того, за її словами, Європейський Союз також різко збільшив експорт у Китай. Так, за період з 1 липня по 16 листопада 2020/21 МР обсяг поставок склав 1,09 млн тонн, продемонструвавши зростання на +50% до попереднього року.

«Рішення Китаю про заборону імпорту ячменю з Австралії зробило послугу іншим постачальникам. Китай переорієнтувався на них й інші фуражні культури (кукурудза та ін.)», – пояснює аналітик.

Як зазначається, торговий конфлікт між країнами виник після спроби Австралії провести розслідування причин пандемії коронавирусу. Як наслідок, країна, на яку зазвичай припадає до 40% світової торгівлі пивоварним ячменем і 20% ринку фуражного ячменю, втратила основний ринку збуту.