Овочі-Ягоди-Сад

Індійська цибулева паніка може допомогти українським фермерам

Індійська цибулева паніка може допомогти українським фермерам

Один з найбільших в світі виробників та споживачів цибулі – Індія – через ріст цін заборонила експорт цієї продукції. Від цих поставок сильно залежить Малайзія, ОАЕ, Бангладеш, Шріланка, Непал і Саудівська Аравія, а також інші країни Близького Сходу і Азії. Експорт цибулі в ці країни може врятувати українських фермерів від кризи перевиробництва.
Про це повідомляє EastFruit.

Ось і тиждень тому уряд Індії несподівано для учасників плодоовочевого ринку прийняло рішення заборонити експорт цибулі. Це сталося на тлі різкого зростання цін на цибулю всередині країни до 41 цента США за кг. Уряд аргументував таке рішення тим, що потрібно було терміново зупинити зростання цін на цибулю, адже в багатьох регіонах проливні дощі і повені різко знизили перспективи врожаю цибулі в Індії.

Від поставок цибулі з Індії сильно залежить Малайзія, ОАЕ, Бангладеш, Шріланка, Непал і Саудівська Аравія, а також інші країни Близького Сходу і Азії.

Таке несподіване рішення уряду призвело до паніки на ринку – фермери почали активно розпродавати запаси цибулі, що призвело до різкого падіння ціни. Тобто, фактично, мета знизити ціни була досягнута. Однак багато країн, особливо Бангладеш, почали протестувати проти такого рішення, вважаючи його незаконним і неринковим. Адже в цій країні, а також в Непалі, Малайзії та ряді інших країн, навпаки, ціни на цибулю різко зросли.

В результаті, Індія пішла на поступки і зробила виняток для Бангладеш. Експорт індійської цибулі в цю країну був відновлений. Однак в інші країни цибулю поставлятися поки не може.

«З огляду ж на складну ситуацію з надлишком цибулі на ринку України, таке рішення Індії може зіграти на руку українським виробникам і експортерам цибулі. Адже в України вже є непоганий досвід експорту цибулі в країни Азії та Близького Сходу», – підсумовує видання.

Читайте також: Фермери продають цибулю за ціною, нижчою за собівартість