Овочі-Ягоди-Сад

В Україні розпочинається амбітний проєкт виробництва часнику

Відкрита ніша

Відкрита ніша

В Україні розпочинається амбітний проєкт виробництва часнику.

Нині виробництво часнику в Україні має здебільшого аматорський характер, адже зосередженj в основному в приватному секторі. Так, згідно зі статистичними даними, 2018  року із загальної посівної площі часнику 22,6 тис. гектарів основна частина посівів (21,5 тис. га) припадала на приватні господарства, а промислові площі становили всього 1,1 тис. гектарів. Утім, є й добра новина: як порівняти з 2017 роком, загальна посівна площа часнику зросла на 104,4% у (21,5 тис. гектарів).

Тож нині все більше вітчизняних виробників уважають вирощування часнику прибутковим і вбачають неабиякий потенціал у цьому бізнесі.

Директор ТОВ «Єврошок» Сергій Шиш, який у цій галузі працює вже понад 11 років, переконаний, що вітчизняний часник має всі шанси вийти на світовий ринок, адже своїми якостями набагато перевищує китайський, який нині тримає лідерські позиції.

— Наш часник найкращий у світі. На відміну від китайського він смачний, гострий, довго не всихає, зрештою, він часником пахне! — аргументує Сергій Шиш. — За це його цінують і споживачі. Так, 2018 року ціна українського часнику на момент збирання була 1,4–1,5 дол./кг, натомість китайського — 0,8 дол./кг. І все одно наші торговельні мережі охочіше забирали вітчизняний часник. До речі, наш часник високо цінують і  переробники. Тут взагалі цікава історія: 90% підприємств, що виробляють ковбасні вироби, працюють із часниковим порошком німецького виробництва. Але на німецьких підприємствах виробляють цей порошок… з українського часнику, який поляки експортують з України й постачають у Німеччину. Звідси висновок — треба розвивати власне промислове виробництво часнику!

Відтак ТОВ «Єврошок», що є офіційним ексклюзивним дистриб’ютором іспанської компанії BROCH — виробника номер один у  світі техніки для промислового вирощування часнику з  понад 60-річним досвідом, а також іспанських компаній — виробників насіннєвого матеріалу часнику, розпочало втілення амбітного проєкту з організації промислового вирощування часнику в Україні й запрошує охочих фермерів і господарства різних форм власності взяти в ньому участь.

Посівний матеріал часнику переробляють на іспанських лініях BROCH

— Наша компанія пропонує виробникам іспанські сорти часнику першої та другої репродукції (purple garlik, violet spring, white spring, europian white), а також вітчизняні сорти Любаша та Мерефянський білий. Увесь посівний матеріал надалі переробляється на іспанських лініях BROCH й експортується в країни СНД та Європи. Нині ми розширюємо виробництво, з нуля будуємо в Запоріжжі завод із переробки часнику на пасти, порошок, слайси. Вже наступного року плануємо переробити 3 тис. тонн часнику, ще 3 тис. тонн — відправити на експорт. Тому зацікавлені у співпраці з усіма охочими вирощувати й вигідно реалізовувати часник і готові викупити не менше як 6 тис. тонн часнику наступного року.

Схема посіву часнику в Україні

Компанія пропонує фермерам вигідні умови співпраці, надаючи повний агрономічний супровід вирощування часнику й технічну допомогу — орендовані сівалки, трактори, комбайни для збирання. Окрім того, «Єврошок» укладає угоду на повний викуп урожаю належної якості. Єдина умова — наявність зрошення, без якого часник виростити в промислових масштабах неможливо. Проте навіть систему підведення води на поля компанія може допомогти забезпечити, надавши рекомендації щодо можливості водопостачання — зі ставка, озера чи свердловини згідно з картами джерел води, які має в розпорядженні, а також облаштувати саму систему. Нині таким чином ТОВ «Єврошок» співпрацює з  фермерами в Кіровоградській, Херсонській, Луганській, Донецькій, Київській областях.

— Часниковий бізнес нині найрентабельніший, — наголошує Сергій Шиш. — Фермер із нашою допомогою може отримувати 10– 12  тис.  доларів/га чистого прибутку, але для цього треба вкласти в гектар 15 тис. доларів включно з насінням. Вирощувати часник у промислових масштабах тепер значно простіше з висококласною іспанською технікою BROCH, поставки якої ми налагодили в Україну. Ситуація на ринку нині надзвичайно сприятлива для вітчизняного виробника: наступного року на час збирання часнику ціна на нього буде не менше як 2,2 дол./кг. Уже тепер роздрібна ціна сягнула 70–90 грн/кг — уперше за останні сім років. Усе через китайців, які підвищують ціну, бо застосовують ручну працю, а тим, хто має механізоване виробництво, це тільки на руку. Тому фермерам часниковий бізнес буде вигідним.

Людмила Степанчук

ТОВ «Єврошок»
[email protected]
+380957027055; +380995101914

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ