Агрономія

Надлишок фосфатів у грунті негативно впливає на стійкість рису до патогенів, - дослідження

Проведене під керівництвом професора CSIC Research CRAG Blanca Сан-Сегундо дослідження показало, що рослини рису, вирощені в грунті з надлишком фосфатів, більш сприйнятливі до патогенного гриба Magnaporthe oryzae, який викликає пірікуляріоз рису.

Про це повідомляє інформаційний портал CRAG.

«Негативний вплив на навколишнє середовище надлишку фосфатів у грунтах було відомо і раніше, але тепер ми виявили, що він також може чинити негативний вплив на сільськогосподарські культури, вирощувані в високофосфатних грунтах», – зазначив професор CSIC Research CRAG Blanca Сан Сегундо.

На сьогоднішні виробництво рису перебуває під серйозною загрозою через пірікуляріоз, викликаним патогенним грибом Magnaporthe oryzae. Ця хвороба була зареєстрована в понад 80 країнах на всіх континентах, де вирощується рис.

Щоб оцінити, як фосфати впливають на стійкість рису до пірікуляріозу, команда Blanca San Segundo і співробітники з Дослідницького центру сільськогосподарської біотехнології Academia Sinica (Тайвань) вирощували різні сорти рису на різних фонах змісту неорганічних форм фосфору і добрив в грунті: низькому, помірному, високому.

«Ми виявили, що високі дози фосфорного добрива і подальше накопичення фосфатів в листі рису підвищують сприйнятливість до інфекції грибом Magnaporthe oryzae», – сказала дослідниця Лідія Кампос-Соріано.

Фахівці виявили, що накопичення фосфатів негативно впливає на експресію захисних генів під час інфекції патогена.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!