Тваринництво

Надлишок цинку в організмі птиці пригнічує репродуктивні функції

Надлишок цинку в організмі птиці пригнічує репродуктивні функції

Дефіцит цинку в організмі птиці позначається погіршенням апетиту, затримкою росту, порушеннями росту пір’я, його пігментацією та заміною. Крім того, знижується заплідненість яєць, виникають дерматози, хондродистрофії, вкорочуються усі довгі кістки ніг.

В ембріонів спостерігається викривлення хребта, каліцтва голови, набряки, аномалії розвитку очей, внутрішніх органів.

Своєю чергою надлишок цинку в організмі птиці пригнічує репродуктивні функції, а доза цього мінерального елемента в 1500 мг/кг призводить до загибелі птиці.

Цинк бере участь в обміні нуклеїнових кислот і синтезі білків. Він пов’язаний із ферментами, гормонами, вітамінами, значно впливає на основні життєві процеси: кровотворення, розмноження, ріст і розвиток організму, обмін вуглеводів, енергетичний обмін.

Найбільша кількість цинку – в печінці, підшлунковій і щитоподібній залозах. У сім’яниках і тканинах цинк перебуває у вигляді зв’язаної з білком форми. Він виступає як регулятор білково-вуглеводно-жирового обміну.

Обмін самого цинку регулює щитоподібна залоза. Антагоністами цинку є кальцій і кадмій. Засвоєння цинку погіршують фітин, мідь, надлишок кальцію.

Як повідомлялося, брак йоду у птиці призводить до загибелі ембріонів на ранніх стадіях.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!