Вчені навчили робота збирати салат айсберг
Інженери з Кембриджського
університету представили робота-фермера Vegebot, який вміє збирати салат
айсберг. Ця культура все ще потребує копіткої людської праці, пише New Atlas.
«Наразі збирання врожаю – це єдина частина циклу
виробництва салату, яка здійснюється вручну, і це вимагає дуже великих фізичних
зусиль», – каже дослідниця Джулія Кай, яка розробила «комп’ютерний зір» для
робота.
Спочатку робот визначає здорові і дозрілі качани
салату, використовуючи алгоритм штучного інтелекту, навченого на зображеннях
культури, а також на реальних зразках у лабораторних умовах. Потім робот
вирізає качан, роблячи зріз у потрібному місці і не залишаючи зайвих листків.
Машина продемонструвала вражаючі результати
ідентифікації з частотою успішної локалізації 91%.
Поки Vegebot працює не так швидко й ефективно, як
людина. Робот витрачає 32 секунди на визначення зрілості салату, але в
майбутньому подібні технології можуть вирішити проблеми дефіциту робочої сили в
сільському господарстві, а також зменшити кількість харчових відходів.
Додати коментар