Овочі-Ягоди-Сад

Грушевий сад на айвовій підщепі дає якісні й великі плоди

Грушевий сад на айвовій підщепі дає якісні й великі плоди

Вимоги до вологозабезпечення і мінерального живлення груші – посухостійкої та світлолюбної культури – залежатимуть від того, який тип підщепи обрано: сильнорослу насіннєву (сіянець груші) чи клонову (айву).

З економічних і технологічних міркувань правильнішими є сади на карликових підщепах. У них використовують інтенсивні сорти, а саджанці мають бути виготовлені й посаджені так, аби місце щеплення розташовувалося на 20 см вище рівня ґрунту.

Найкращі підщепи для груші – Айва Sido, Айва С, Айва ВА-29, Айва Адамс, Айва S1. У клонових підщеп є низка переваг. Передусім це карликові розміри дерев, висота яких у груші не перевищує 2,5−3,2 м. Доглядати за такими садами значно простіше, вони регулярно плодоносять і дають якісні та великі, більші, ніж на сіянцях, плоди.

Сад на клоновій підщепі щільний, у ньому застосовують схему 0,8-1,5 х 3 м. Як наслідок, урожайність у таких насадженнях є високою.

Недоліком айвових підщеп є їхня недостатня сумісність із деякими сортами груші. Це можна виправити, використовуючи трикомпонентні саджанці зі вставкою сорту-посередника, що добре сумісний з айвою.

Слід зважати й на те, що в айви неглибока коренева система, й тому треба подбати про належне забезпечення дерев водою і поживними речовинами. Деревам на айві знадобиться індивідуальна опора або доведеться обладнати у саду шпалеру.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!