Тваринництво

Які вади найчастіше зустрічаються в інкубаційних індичих яйцях

Які вади найчастіше зустрічаються в інкубаційних індичих яйцях

За результатами племінного сезону 2018 року було проаналізовано якість понад 700 інкубаційних яєць індиків кросу BUT-8 на прикладі восьми середніх фермерських птахогосподарств України. Моніторинг тривав п’ять місяців.

Морфологічний аналіз інкубаційних яєць у нативному вигляді впродовж усього племінного сезону виявив певні відхилення/вади з боку морфологічних показників, що негативно впливали на подальші інкубаційні якості.

Так, нормальне забарвлення яєць, яке відповідає вимогам ДСТУ, було зафіксовано у 61,1-86,8% проаналізованого матеріалу, в середньому – 63,9% за сезон. Кількість проявів знебарвлення, що допускається стандартом за нормальної товщини шкарлупи, в березні-квітні (пік племінного сезону) сягала 10 та 21,6% відповідно за середніх показників протягом сезону 9,3%.

Однак на тлі загального знебарвлення спостерігалося й потоншення всієї шкаралупи, що в середньому за сезон становило 32,6% з коливаннями від 13,3% до 37,8%. Крім того, виявлялося потоншення шкарлупи в гострому й тупому кінцях яйця.

Класична форма була виявлена у переважної кількості яєць і становила 85-54%. Проте візуальний аналіз виявив і значну кількість відхилень від правильної форми. Так, кількість яєць подовженої форми в середньому за сезон сягала 14,3%, округлої форми – 10,1%. Так звані «сонечка/зефірки» налічували в середньому за сезон 6,8%, а в пік племінного сезону (квітень) – 11,9% від загальної кількості проаналізованих зразків.

Доведено, що наявність вказаних вад знижує показники виводу молодняку та якість добових індиченят.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!