Тваринництво

Критерієм забезпеченості птиці вітаміном К є швидкість згортання крові

Критерієм забезпеченості птиці вітаміном К є швидкість згортання крові

Для птиці важливим є задоволення потреби у вітаміні К через корм і мікробний синтез в організмі. На відміну від більшості тварин птиця має обмежену здатність до кишкового синтезу вітаміну К, тому корм є головним його джерелом.

Гранулювання кормів в середньому на 16-20% знижує їхню К-вітамінну активність. Проте надалі в таких кормах вітамін К зберігається краще.

Термічне ж оброблення кормів за температури +145 °С знижує їхню К-вітамінну активність аж на 45-80%.

Вітамін К в організмі птиці виконує кровотворну функцію, підтримує нормальне згортання крові і забезпечує синтез білка кісткової тканини.

Критерієм К-вітамінної забезпеченості є швидкість згортання крові – в середньому 18-20 с. За гіповітамінозного стану термін збільшується вчетверо-всемеро.

Крім того, вітамін К бере участь в обміні інших жиророзчинних вітамінів. Він сприяє відкладанню вітаміну Е у печінці. Великі дози вітаміну А погіршують засвоєння вітаміну К у кишківнику, а завеликі дози вітаміну Е також негативно впливають на обмін вітаміну К.

Недостатність функції печінки та зменшення всмоктування ліпідів призводить і до зниження всмоктування вітаміну К. Такому негативному стану сприяє й недостатність в організмі вітамінів А і групи В.

В організмі птиці вітамін К довго не депонується, а його надлишкова кількість виводиться із сечею та жовчю.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!