Зрошення великими нормами сприяє поширенню мокрої гнилі цибулі
Поширенню бактеріальної м’якої гнилі (мокрої гнилі) на посівах цибулі сприяють акароїдні кліщі.
Якщо основним збудником є бактерія Pseudomonas gladioli, то характерною ознакою є повне загнивання однієї або декількох соковитих лусок. Коли таку цибулину стиснути, то її середина вислизає, але при цьому гнилісна тканина, хоч і м’яка, має розсипчасту структуру.
Бактерії родів Pectobacterium і Pseudomonas – грамнегативні, паличкоподібні, рухливі, спор не утворюють.
Бактерії не активні за температури нижче 4 °С, для поширення потребують вологи. Вони здатні розвиватися в діапазоні температур від 5 до 41 °С.
Ураження відбувається через пошкодження покривних тканин в районі шийки цибулини сильними опадами з вітром, градом, внаслідок зрізування пера під час збирання.
Розвитку хвороби також сприяє зрошення великими нормами та тривалі росяні періоди. Зі старінням рослин чутливість до хвороби зростає. У теплу вологу погоду (30 °С і вище) уражені цибулини можуть згнити протягом 10-15 днів.
Під час зберігання розвиток хвороби гальмується, на повне розмноження збудників може піти від одного до трьох місяців.
Додати коментар