Овочі-Ягоди-Сад

Забур’яненість виноградників знижує їхню врожайність

Забур’яненість виноградників знижує їхню врожайність

Одночасний ріст багатовидового угруповання бур’янів у насадженнях винограду за відсутності дієвого захисту сприятиме збільшенню популяції бур’янів – протягом вегетації їхня кількість може зрости більше ніж 290,6 шт./кв. м.

Рослини бур’янів сформують до 1257,7 г/кв. м сухої вегетативної маси і це своєю чергою зменшить врожай ягід винограду з 9,3 тонн/га до 3,94 тонн/га. На ділянці з хіміко-механічним способом контролю бур’янів врожайність впаде до 5,36 тонн/га.

Протягом вегетації співвідношення між середньою втратою маси врожаю ягід та сухою масою бур’янів, що понаростали, сягає 0,31:1. Зменшення рівня природної забур’яненості на 15-20% змінює співвідношення між втратами врожаю та сухою масою врожаю до 0,17:1. Загальні втрати врожаю знижуються до 1,83 тонни/га.

Застосування хіміко-механічних прийомів для регулювання забур’яненості насаджень зумовлює різні наслідки. Своєчасне видалення бур’янів зменшує рівень потенційної забур’яненості, скорочує втрати урожаю ягід до критичного порогу шкодочинності.

Порушення режиму застосування технологічних прийомів збільшує питомі втрати урожаю ягід у 1,7 раза, з 0,06 кг/кг абсолютної маси бур’янів до 0,104 кг/кг, а загальні втрати – до 0,32 тонн/га.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!