Азот для винограду: головне – не переборщити
Зазвичай кількості азоту в ґрунті не вистачає, аби забезпечити вимоги виноградної лози. Однак надмірне його внесення збільшує піддатливість винограду до грибних хвороб, затягує вегетацію і зменшує витривалість до морозів.
Надмірна кількість мінерального азоту і вільних амінокислот може погіршити якість вина.
Виноград потребує невеликої кількості азоту, як равило його вносять нормою 50-100 кг/га. Хоча потреба у живленні може бути меншою і більшою – залежно від сорту, очікуваного врожаю і типу ґрунту.
На середніх і важких ґрунтах азот зазвичай застосовують нормою 50-75 кг, розбиваючи її на два внесення: половину – у момент розпускання бруньок, решту – після цвітіння.
На легших ґрунтах, де азот є більш схильним до вимивання, норму можна збільшити до 75-100 кг/га, поділивши її на три внесення: розпускання бруньок, перед цвітінням і після цвітіння.
Загалом удобрення винограднику азотом слід завершити у червні, аби уникнути ризику надмірного накопичення вільних амінокислот у ягодах й запізнення терміну збирання.
Додати коментар