Як визначити збудника чорної гнилі на винограднику
Щоб визначити збудника чорної гнилі на винограднику, користуються методом вологої камери, у якій на уражених ягодах за наявності збудника з’являється плодоношення гриба у вигляді брудно-білих пустул, які через два дні чорніють.
Збудник хвороби зимує на уражених органах винограду у вигляді пікнід з макро- і мікроконідіями та у вигляді перитеціїв, що містять спори.
Джерелом первинної інфекції чорної гнилі передусім є закинуті виноградники, тому такі ділянки слід вчасно розкорчовувати.
На виноградниках, що експлуатуються, основним джерелом інфекції є уражені пагони та муміфіковані ягоди, що лишилися на кущах зимувати.
Після обрізування те й те слід обов’язково видаляти з виноградників і знищувати. Під час вегетації слід подбати про агрозаходи, які сприяють провітрюванню у кроні – це зменшить ступінь ураження чорною гниллю.
Додати коментар