Косіння цукрового сорго на силос проводять у фазу молочно-воскової стиглості зерна
На зелений корм сорго скошують за два тижні до викидання волоті. На сіно та сінаж збирають у тій самій фазі за висоти стебла 100-120 см.
У цьому разі покращується отавність і врожайність наступних укосів. За порушення строків збирання маса швидко грубіє та погано поїдається тваринами.
На зелену підгодівлю цукрове сорго збирають за мінімальної висоти рослин 50 см. Висота скошування – 10-12 см. За нижчого зрізання рослина погано відростає.
Косіння цукрового сорго на силос проводять у фазу молочно-воскової стиглості зерна, а то й до повної його стиглості, оскільки у цю фазу стебла та листя рослин соковиті й зелені.
Під час силосування до зеленої маси сорго додають солому залежно від вологості.
На якість силосу та його поїдання впливає довжина різання зеленої маси та її вологість (оптимальна – 65-75%). За більшої вологості силосна маса виділяє багато соку, з яким втрачаються водорозчинні вітаміни та поживні речовини.
Тому перед закладанням силосу на днище траншеї попередньо вкладають шар подрібненої соломи для поглинання зайвої вологи з маси.
За оптимальної вологості маси в 70% та нижче сорговий силос добре зберігається і втрати сухої речовини незначні – до 10%. Запорукою високої якості майбутнього силосу є його ретельне трамбування.
Рослинну масу сорго з вологістю меншою за 65% слід більше подрібнювати (до 2-3 см) і ретельніше трамбувати.
Після заповнення силосної траншеї її ретельно герметизують. Для збільшення збереженості поживних речовин силосу з сорго та для зменшення вторинної ферментації маси після її відкриття рекомендується застосовувати консерванти на основі лактобацил і ферментів.
Додати коментар