Під час зберігання цибулі слід остерігатись шийкової гнилі
У період вегетації ріпчаста цибуля може уражуватися хворобами, які погіршують якість продукції під час її зберігання.
Однією з таких хвороб є сіра шийкова гниль, первинне інфікування збудником якої відбувається ще в полі.
Найчастіше пошкоджуються деформовані, травмовані або надмірно вологі цибулини, особливо під час збирання врожаю. Якщо в цей період суха погода, то проблем зі збереженням цибулі виникає значно менше, оскільки збудник не має змоги потрапити в цибулину через суху шийку.
Типові ознаки ураження хворобою: розм’якшення тканини шийкової частини цибулини. На розрізі уражена тканина має сірувато-жовтуватий колір, вона стає на дотик як варена.
Під час тривалого транспортування та подальшого зберігання хвороба прогресує і може повністю уразити цибулину.
Ураженню хворобою сприяє підвищена вологість та температура в сховищах. Хоча для розвитку хвороби оптимальною є температура 20 °С, але цей процес може продовжуватися і за температури 3-4 °С, припиняється він лише за 0 °С.
Під час зберігання часто спостерігається вторинне перезараження сусідніх цибулин. При цьому інфекція проникає в здорові цибулини через денце. Сприяє перезараженню ранній вихід цибулин зі стану спокою за умови підвищення у сховищі температури й вологості.
Додати коментар