Агромаркет

Агровиробники в серпні знизили оцінки бізнес-клімату, ‒ дослідження

Агровиробники в серпні знизили оцінки бізнес-клімату, ‒ дослідження

Сприйняття сільгоспвиробниками їхніх бізнес-результатів і бізнес-перспектив в Україні у серпні погіршилися. Про це свідчать результати дослідження УКАБ.

Оцінка поточної бізнес-ситуації критично погіршилася порівняно з лютим 2017 року, проте оцінка бізнес-перспектив зменшилася незначно.  Порівняння з результатами серпня 2016 року, коли рівень бізнес-клімату стрімко зріс, свідчить і про вельми низьку оцінку бізнес-клімату в Україні в серпні 2017 року.

Опитування вказує на високу впевненість виробників у власних управлінських можливостях. Зокрема, наявність високого рівня техніки й обладнання має позитивний вплив, у той час як макроекономічні умови мають негативний вплив на бізнес-клімат аграріїв.

Результати останнього дослідження показують негативну оцінку аграрних підприємців північно-східних областей України ‒ лише 8,1 пункти. Кращу оцінку бізнес-клімату надали агровиробники центральних областей – 17, південних – 21,6 та західних – 24,9 пункти. Різниця у відповідях респондентів може бути зумовлена агрокліматичними умовами, зазначають в УКАБ.

Найнижча оцінка бізнес-клімату спостерігалась у виробників із земельним банком менше 5 тис. га – 1,7 пункти. Респонденти з земельним банком понад 5 тис. га оцінили бізнес-клімат на рівні 17,4 пунктів, індивідуальні виробники – 16,6 пунктів, а холдинги – 36 пунктів. Агрохолдинги, які переважно спеціалізуються на виробництві й експорті зернових, значно краще налаштовані щодо бізнес-клімату порівняно з малими бізнес-структурами.

Виробники тваринницької продукції оцінили бізнес-клімат негативно – на рівні 4,4 пунктів. Це може бути зумовлено потребою у довгострокових інвестиціях.

При цьому виробники рослинницької продукції оцінили бізнес-клімат на рівні 20 пунктів. Одним із пояснень можуть бути сприятливі умови на міжнародних ринках для українських експортерів.

Годинник циклів аграрного бізнес-клімату є новим для серії цих звітів. Він демонструє оцінку поточної бізнес-ситуації аграріями та їхні очікування на наступний рік. Показник за серпень 2017 року вказує на погіршення бізнес-клімату, проте бізнес-очікування виробників залишаються в позитивному сегменті.

Довідка

Бізнес-клімат українського аграрного сектору розроблений та впроваджений завдяки спільним зусиллям Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД) та УКАБ на базі методики німецького бізнес-клімату.

Бізнес-клімат розраховується поквартально та демонструє суб’єктивну оцінку поточного стану умов господарювання та їхню річну перспективу. Він варіюється між значенням -100 (вкрай несприятливі умови), нейтральним значенням – 0 та до +100 (вкрай сприятливі умови).

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!