Агрономія

Нестача міндобрив може коштувати Україні $2,5 млрд

Нестача міндобрив може коштувати Україні $2,5 млрд

Дефіцит мінеральних добрив у розмірі 34% може призвести до втрати $2,5 млрд експортної виручки.

Про це йдеться у аналітичному дослідженні Федерації роботодавців України (ФРУ) та Союзу хіміків України.

Нестача 278 тис. тонн аміачної селітри, 140 тис. тонн КАС та 258 тис. тонн карбаміду склалася через простій українських хімічних підприємств та припинення імпорту мінеральних добрив з Росії.

«Поставки імпортних добрив за демпінговими цінами з Росії призвели до нечесної конкуренції, внаслідок якої вітчизняні підприємства змушені були зупинити виробництво. Однак імпортери не змогли задовольнити попит, і не зможуть ліквідувати дефіцит протягом найближчого місяця, який залишився до закінчення посівної», – зазначив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

Крайній термін довнесення добрив через ранню весну спливає 30 квітня. Для задоволення потреб аграріїв необхідно негайно запустити хімічні підприємства, наголошується у дослідженні.

Компенсувати дефіцит за рахунок імпортних поставок не вдасться, оскільки максимальні одномоментні поставки добрив з Росії не перевищували 80 тис. тонн аміачної селітри, 80 тис. тонн карбаміду, а поставки КАС наразі взагалі неможливі.

За підрахунками експертів ФРУ та Союзу хіміків України, недовнесення добрив може призвести до зменшення врожаю пшениці на 10 млн тонн, кукурудзи – на 5 млн тонн, урожай цукрових буряків та сої знаходиться під загрозою.

Відповідно можуть суттєво зменшитись обсяги експорту, що призведе до зниження експортної виручки на $2,5 млрд. Серед наслідків такої ситуації – зростання інфляції до 12% при прогнозі у 9,1%, відсутність традиційного сезонного зниження на продовольства та курсу валют через активний експорт сільгоспропдукції.

«Єдиний вихід – негайне відновлення газопостачання українських хімічних підприємств та введення в дію рішення про запровадження антидемпінгового мита на імпортні добрива з Росії», – зазначається у дослідження ФРУ та Союзу хіміків України.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!