Агрономія

У Криму ґрунти втрачають родючість через засолення

У Криму ґрунти втрачають родючість через засолення

У Криму стрімко збільшується засоленість ґрунтів, тисячі гектарів стають непридатними для сільськогосподарського виробництва.

Про це на засіданні комітету з питань аграрної політики, екології та природних ресурсів так званої Держради Криму розповів заступник голови адміністрації Нижньогірського району Антон Кравець.

Сьогодні на території району виявлено 20 тис. га солонцюватих земель, з них 9 тис. га вимагають першочергового гіпсування. Гіпсофосфорна суміш, внесення якої може повернути ці землі в сільськогосподарський оборот, в Криму є ‒ це відходи виробництва заводу «Кримський титан».

Засолення ґрунтів ‒ наслідок зупинки подачі дніпровської води Північно-Кримським каналом. Припинення промивання прісною водою полів (чеків), де вирощувався рис, призвело до формування соленосного горизонту на глибині коріння рослин. Це визначило цілий ряд несприятливих агрохімічних показників, пояснює Кравець.

Ґрунти втрачають родючість, врожаї знижуються: в перші роки використання рисових чеків там отримували зернових 36 ц/га, потім 28 ц/га, в 2016 році ‒ лише 16 ц/га. У збиток працювати ніхто не хоче, господарства Присивашшя переходять із зернових на технічні культури.

«Новый День»

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!