Виставка «SPACE-2018», Франція, вересень 2018 року

Поділитись:

 

Провідний салон із тваринництва, який відбувся 11–14 вересня в місті Ренні (Франція), був покликаний продемонструвати досягнення та розвиток галузі тваринництва як у Франції, так і загалом у Європі. Цього року виставка SPACE відзначає своє 32-річчя та впевнено демонструє своє провідне місце і роль у розвитку тваринницької галузі Франції. Як одна з найбільших спеціалізованих виставок із тваринництва у Європі салон показав позитивну динаміку глобального розвитку галузі та став професійним майданчиком для спеціалістів тваринництва багатьох країн світу. Важливу роль виставка відіграє в просуванні тваринницької галузі регіону Бретань, особливо генетики тварин. У цілому цьогоріч у виставці взяли участь 108 347 відвідувачів, із яких понад 16 000 з-за меж Франції; 1410 експонентів, із яких 456 — закордонні компанії із 41 країни; загальна площа всіх експозицій становила 69 200 м., що більше від попереднього року. Інтерес до виставки з боку іноземних відвідувачів значно зріс, делегації з 121 країни з усіх континентів світу відвідали SPACE. Відвідуваність французькими фермерами традиційно була на високому рівні. За словами організаторів виставки, регіон Бретань стабільно демонструє високу відвідуваність з боку фермерів. Цього року, незважаючи на той факт, що збирання кукурудзи у Франції на силос розпочалося на два тижні раніше проти попереднього року, французькі фермери продемонстрували високу явку разом із відвідувачами інших країн ЄС. Анна-Марі Кеменер, менеджер виставки, висловилася із цього приводу так: «Цьогорічний салон продемонстрував, що SPACE посідає провідне місце серед сільськогосподарських виставок Франції та світу. Виставка поступово перетворюється на міжнародну виставку з тваринництва. Це наша стратегічна мета, і ми її з року в рік поступово досягаємо. Нас це дуже тішить, це знову суттєвий крок уперед. Ми стаємо виставкою, що здатна консолідувати всі аспекти тваринництва: молочну та м’ясну ВРХ, свинарство, птахівництво, вівчарство. Салон як завжди відрізняється демонстрацією тварин на майданчику Open SPACE — це одна з наших візитівок серед світових виставок. Під час салону гості отримують унікальну можливість побачити весь спектр різних напрямів і діяльності у тваринництві, як-от годівля, ветеринарія, генетика, техніка й обладнання. Цим ми викликаємо великий інтерес із боку іноземних відвідувачів і експонентів, що засвідчує поступове перетворення салону на міжнародний професійний майданчик із тваринництва, де панує ділова, дружня атмосфера». 

 

Серед відвідувачів були фахівці з України, які представляли підприємства в галузі птахівництва, свинарства та молочної ВРХ. 

 

Спеціалісти-тваринники мали можливість відвідати й ознайомитися з передовими рішеннями та досягненнями у напрямах свинарства, птахівництва, молочної та м’ясної ВРХ. Були організовані відвідування господарств регіону Бретань, де безпосередньо займаються свинарством, птахівництвом, кролівництвом, вівчарством, розведенням м’ясної та молочної ВРХ, для ознайомлення з особливостями утримання та розведення тварин. На виставці були представлені стенди компаній, які спеціалізуються на генетиці, гігієні та здоров’ї тварин, обладнанні для доїння та зберігання молока, кормах і кормових добавках, послугах для тваринництва, засобах штучного осіменіння, сільськогосподарській техніці, тракторах, техніці для обробітку ґрунту та збирання кормів, лініях роздавання кормів, тваринницькому обладнанні, будівництві, енергетиці в сільському господарстві. Окремий павільйон був присвячений птахівництву, де було представлено низку як міжнародних, так і французьких компаній, що активно працюють у напрямі генетики бройлерів, несучок, індиків, гусей, качок. Були присутні компанії, які займаються розведенням фазанів, цесарок. 

 

Чого слід повчитися організаторам тваринницьких виставок і чим справді вражає виставка SPACE, так це організацією проведення конкурсу Open SPACЕ, на якому французи вишукано з високою майстерністю демонструють досягнення французької генетики м’ясної, молочної ВРХ та вівчарства широкій аудиторії відвідувачів протягом чотирьох днів. Понад 400 фермерів представили 750 тварин різних порід ВРХ та овець і взяли участь у конкурсах порід ВРХ, серед яких були породи м’ясної ВРХ: салерс, аквітанська світла, гасконська, шаролезька, лімузинська, обрак; молочної ВРХ: сіментал, тарантез, гольштейн, монтбельярд, абонданс, нормандська порода. Яскраво пройшла демонстрація породи гольштейн в окремому конкурсі Challenge France Prim ‘Holstein, у якому взяли участь понад 200 найкращих тварин із дев’яти регіонів Франції. Ціни лотів на аукціоні досягали 10 тис. євро за корову. Limousin Breed Festival представив понад 100 найкращих тварин м’ясного тваринництва. Вперше на виставці проходив конкурс породи партенес, на якому було представлено 70 тварин. 

 

 

Цьогорічний салон продемонстрував збільшення виставкової площі під сільськогосподарською технікою. На виставці була представлена насичена програма тематичних семінарів і конференцій. Особлива увага цьогорічного салону приділялася технологіям точного землеробства, програмному забезпеченню, роботизованим рішенням, коли в окремому павільйоні протягом усіх виставкових днів спеціалісти ІТ-технологій демонстрували й ділилися своїми інтегрованими рішеннями та досягненнями в керуванні фермою. 

 

Окремо слід зазначити тематичний майданчик роботів-машин та технологічних удосконалень ESPACE, які демонструвалися відвідувачам протягом усієї виставки. Цікавість викликали робот із роздавання корму, робот із перемішування підстилки в пташнику, станок для вакцинації поросят, робот для підштовхування кормів до корів, автоматизована система подачі корму до птиці, система розкидання підстилки. Фермери ознайомилися з роботом, який здійснює дезінфекцію тваринницьких приміщень, здатен автономно обробити приміщення: стіни, стелю, підлогу. Місткість бака робота становить 50 літрів, крім того, він може приєднуватися окремим шлангом до окремого бака дистанційно. Керування роботом відбувається дистанційно, його оснащено всім набором для миття та дезінфекції. Продуктивність робота досить висока й говорить про чітку тенденцію, де в найближчому майбутньому з’являться машини, що здатні працювати без водія-оператора — на більших територіях і об’єктах із більшим об’ємом бака для хімії. 

 

Компанії, які представляли на виставці нові рішення та розробки, взяли участь у конкурсі інновацій INNOV`SPACE, який має високу популярність і повагу як серед компаній-учасниць, так і серед фермерів. Цей конкурс із кожним роком стає все більш міжнародним, майже половина переможців — це компанії зі США, Швеції, Німеччини, Ізраїлю й інших країн. Усього в конкурсі взяли участь 160 підприємств. Група незалежних суддів, до якої ввійшли представники INRA, Технічного інституту, INPI, ANSES та Аграрної Палати, відзначили 39 найкращих інноваційних продуктів нагородою INNOV`SPACE — одна золота зірочка. Дев’ять переможців отримали найвищу нагороду за інноваційність — дві золоті зірочки. Серед цих дев’яти переможців компанія Devrand Ets з висівним агрегатом, здатним висівати насіння по пшениці; компанія Furnier із рішенням удосконаленої підлоги для свинарства; компанія Lallemand Animal Nutrition з інноваційним пробіотиком для бройлерів; компанія Neotec-Vision із системою автоматизації для забійних цехів; компанія Rabaud із роботом для миття та дезінфекції пташників і свинарників; компанія Tatoma з автоматизованим змішувачем-кормороздавачем для ВРХ; компанія ValorexInra з високопротеїновим насінням льону; компанія Top Elevage з обладнанням для видалення гною; компанія Weda із системою транспортування та дозування рідкого корму. Переможці авторитетної відзнаки були вшановані нагородами INNOV`SPACE на щорічній церемонії нагородження в перший день виставки. Щорічну нагороду отримали підприємства, які впроваджують інновації в обладнання ферм, годівлю та здоров’я тварин, екологію підприємств й умови праці працівників.   

Поділитись: